Verkeersschool van Ravenzwaaij
4561HJ Hulst
Welkom op de site van Verkeersschool van Ravenzwaaij. Mijn naam is Gaby van Ravenzwaaij en ik geef rijlessen sinds 1995 en sinds 2003 bestaat Verkeersschool van Ravenzwaaij.
Rijles geven is maatwerk leveren. Zoveel mensen, zoveel wensen en wij doen ons uiterste best om aan die wensen te voldoen. Naast auto- en motorrijlessen geef ik individuele theorielessen en ik ben sinds Juni 2011 een erkend faalangstinstructeur. Wij lessen in de omgeving van Hulst en Terneuzen.
Auto
Tegenwoordig kan je bijna niet meer zonder een autorijbewijs. Zelf kunnen beslissen waar je in het leven heen wil zonder afhankelijk te moeten zijn van openbaar vervoer of derden wordt steeds belangrijker. Wij van Verkeerschool van Ravenzwaaij hebben al vele jaren ervaring met het begeleiden van cursisten tot bekwame verkeersdeelnemers in de auto.
De rijlessen worden gegeven in een Ford Fiësta voorzien van oa. airco en ESP. De eerste les zal er vooral aandacht worden besteed aan het wegrijden en bedienen van de auto. Zogauw dat onder de knie is kan je de eerste (kilo)meters gaan maken. Hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt hangt af van hoeveel aanleg je hebt en hoe snel je de lesstof oppikt. Na een paar lessen kan de instructeur wel een inschatting maken hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. In de loop van de lessen leer je veilig te redden in verschillende verkeerssituaties en je leert bijzondere verrichtingen.
Al je vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart. Daarop kan je precies volgen welke onderdelen je allemaal goed beheerst en waar nog aan gewerkt moet worden. Als je zo´n ¾ van je rij-opleiding achter de rug hebt kan je een tussentijdsetoets (TTT) doen. Dat is net een echt examen, een echte examinator beoordeeld hoe je op dat moment rijdt en geeft aan wat nog verbeterd moet worden. Daarnaast kan je kan tijdens de TTT je bijzondere verrichtingen kwijt spelen. Als je de bijzondere verrichtingen tijdens de TTT met voldoende resultaat aflegt hoef je die tijdens het praktijkexamen niet meer te laten zien. Voordat je daadwerkelijk rij-examen kan doen moet je ook nog je theorie-certificaat voor de auto behalen. Bij het kopje theorie wordt daar verdere uitleg over gegeven.
Als je je theorie-certificaat hebt en jij en de instructeur voldoende vertrouwen hebben in je rijgedrag is het tijd om daadwerkelijk examen te doen. De examinator let onder andere op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je hoeft niet helemaal foutloos te rijden, het gaat om het totale plaatje. Belangrijk is dat examinator ziet dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen. Als je de bijzondere verrichtingen niet hebt kwijtgespeeld tijdens een
tussentijdsetoest (TTT) moet je die tijdens dit examen ook demonstreren. Meteen na het examen vertelt de examinator of je bent geslaagd. Als dit zo is kan je met een legitimatie, wat geld en een pasfoto je rijbewijs aanvragen. Ben je gezakt dan wordt er besproken wat er mis ging en zul je opnieuw examen moeten doen.
Motor
Is het om file’s te ontwijken, om je te onderscheiden, om gezellig met vrienden te toeren of om het vrije gevoel te beleven?
Wat de reden ook is Verkeersschool van Ravenzwaaij begeleid je graag bij het behalen van je motorrijbewijs. We hebben 3 lesmotoren. Onze lichtste motor (A1) is een Honda CBF 125cc, voor de categorie A2 hebben we een Kawasaki ER-5 en voor de zwaarste categorie A hebben we een Honda CBF 600 NA. Verder hebben wij een grote collectie beschermende motorkleding, handschoenen en helmen die je kosteloos mag gebruiken tijdens de rijlessen (bij gebruik van een helm is een helmmutsje verplicht ivm hygiëne, helmmutsjes zijn te koop voor 5 euro).
Als je in het bezit bent van een autorijbewijs is het niet noodzakelijk dat je in het bezit bent van een theoriecertificaat voordat je begint met de motorrijlessen. Deze kun je dan ook tijdens de opleiding halen. Het is wel verplicht dat je het theoriecertificaat voor de motor in je bezit hebt wanneer je examen doet. Ben je niet in het bezit van een B-rijbewijs is het wel noodzakelijk dat je eerst het theoriecertificaat haalt voordat je met de motorrijlessen begint.
Faalangst
Voor iedereen is het halen van je rijbewijs spannend maar sommige mensen hebben last
van ongezonde en extreme spanning tijdens de rijlessen en voor het rij-examen. In Juni 2011 heeft Gaby van Ravenzwaaij een cursus gedaan waarbij hij theoretisch
en practisch heeft geleerd nog beter in te spelen op mensen met faalangst.
Door middel van gesprekken en het opdoen van positieve ervaringen wordt geprobeerd
de faalangst de baas te worden. Tijdens de rijlessen wordt hier rekening mee gehouden. Aansluitend kan een speciaal faalangst rij-examen worden aangevraagd. Hierbij wordt meer tijd genomen om de kandidaat op zijn/haar gemak te stellen en er is een time-out mogelijk mocht de spanning je toch teveel worden. De kosten van dit examen zijn wat hoger doordat er extra tijd wordt genomen.
Het is ook mogelijk voor mensen die al in het bezit zijn van het rijbewijs een korte cursus te volgen waarin wordt gewerkt aan uw angsten. Denk dan bijv. aan tunnelvrees, het opnieuw in de auto stappen na een ongeval (dit kan door de verzekering in sommige gevallen vergoed worden), rijden in de polders, autosnelweg en zo zijn er veel meer gevallen te bedenken waarbij angst je tegenhoudt om vol vertrouwen in een auto te rijden.
We nemen graag de tijd om samen rond de tafel te zitten en te bedenken waar je in je persoonlijke situatie het meest mee geholpen bent.