2182LD Hillegom
Autorijles in Hillegom Bollenstreek
Wil je gaan beginnen met je rijopleiding? En wil je je autorijles in Hillegom of omgeving gaan volgen? En ben je op zoek naar een leuke, leerzame rijschool? Dan zit je bij onze rijschool zeker goed! NAROX Verkeersbegeleidingen Hillegom is al jaren hét vertrouwde adres voor de uitstekende rijopleidingen in Hillegom. Je krijgt bij onze rijschool in Hillegom rijles van een deskundige rij-instructeur, die jou met veel plezier en geduld gedurende jouw rijopleiding op weg helpt. Wij bieden iedere leerling een rijopleiding op maat. Dit doen wij omdat wij vinden dat iedere leerling een andere aanpak nodig heeft.
Bij ons kun je vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van je autorijlessen, wanneer je 17 jaar bent mag je praktijkexamen gaan doen. Je kunt er bij ons voor kiezen of je je autorijles in Hillegom wilt volgen in een schakelauto dan wel in een automaat.
Schakelauto of automaat?
Wanneer je bij onze rijschool je autorijles in Hillegom volgt, weet je dat het goed zit! Wij werken namelijk met een instructiekaart waarop we al jouw vorderingen en natuurlijk je afspraken bij houden. Zo kun je op ieder gewenst moment je vorderingen bekijken. Daarnaast kun je er bij ons voor kiezen of je je autorijles in Hillegom wilt volgen in een schakelauto (Citroën C5 derde generatie of Toyota Aygo) danwel in een automaat (Toyota Auris Full Hybrid).
Let er wel op dat wanneer je examen doet in een automaat, je daarna niet mag rijden in een schakelauto. Je moet daarvoor opnieuw examen doen. Ben je benieuwd hoe het is om je rijopleiding bij NAROX Verkeersbegeleidingen te volgen? Vraag dan nu vrijblijvend een proefles aan?
2toDRIVE met 16,5 jaar
Sinds 1 November 2011 is 2toDrive gestart . Jij hebt vanaf nu dé kans om eerder je rijbewijs te halen! Door 2toDrive kun je nu al eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat?
Ook voor motorrijles in Hillegom ben je bij NAROX Verkeersbegeleidingen aan het juiste adres!
Al jarenlang zijn wij werkzaam in deze branche en geven al aardig wat jaren geslaagde motorrijlessen aan onze leerlingen. NAROX Verkeersbegeleidingen vindt het belangrijk dat iedere leerling professioneel en met veel geduld wordt opgeleid om zo het beste eindresultaat te behalen. Je bent vanaf 17 jaar van harte welkom bij NAROX Verkeersbegeleidingen om te beginnen met je motor praktijklessen, maar pas vanaf je 18e verjaardag mag je daadwerkelijk je praktijk examen doen.
Dus kortom, wil je je motorrijles in Hillegom gaan volgen : bij ons zit je goed! Hieronder staat precies uitgelegd vanaf welke leeftijd je voor welke categorie je je rijopleiding kan beginnen.
Categorieën motorrijbewijzen
Er zijn 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat mensen kunnen halen, hangt af van het vermogen van de motor, leeftijd en ervaring.
A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag een leerling hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). Hij moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.
A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag een leerling hiervoor praktijkexamen doen. Als hij nog geen rijbewijs A1 heeft, bestaat het praktijkexamen uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.
A is voor de zware motor. Vanaf 22 jaar mag een leerling hiervoor praktijkexamen doen. Mits hij minstens 2 jaar rijbewijs A2 heeft. Heeft hij geen rijbewijs A2? Dan moet hij minstens 24 jaar zijn. De leerling moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.
Nieuwe regels voor het rijbewijs A
- Is een leerling jonger dan 24 jaar? Dan begint hij altijd met het lichtste rijbewijstype: A1.
- Voordat hij praktijkexamen mag doen voor het middelzware type motor (rijbewijs A2) moet hij minstens 20 jaar oud zijn.
- Hij kan een praktijkexamen doen voor type A, als hij minstens 2 jaar in het bezit is van A2. Dit A-examen bestaat dan alleen uit een praktijkexamen verkeersdeelneming.
- Is de leerling 24 jaar of ouder? Dan kan hij direct opgaan voor rijbewijs A. Hij hoeft niet eerst A1 en A2 te halen.
GeldigheidDe rijbewijzen A1, A2 en A zijn allemaal 10 jaar geldig.
Gemotoriseerde driewielers
De gemotoriseerde driewielers vallen onder categorie A1 of A, afhankelijk van het vermogen van het voertuig. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumver-mogen van 15 kW moet een leerling rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient hij A te halen.
Rijbewijs afhalen bij gemeente
Op dit moment kennen we de categorieën A1, A2 en A. Als de leerling nu nog geen rijbewijs van de categorie A heeft, is het volgende van belang.Als de leerling examen heeft gedaan voor A(licht) vóór 19 januari 2013, ga dan tijdig naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Het moment waarop het besluit tot afgifte door de gemeente wordt genomen, is bepalend voor de vraag of hij een rijbewijs met het oude model (A(licht)) krijgt of het nieuwe model (A2).Als het besluit tot afgifte is genomen vóór 19 januari 2013, krijgt hij een rijbewijs met het oude model. Of hij het rijbewijs dan vervolgens pas na deze datum ophaalt, maakt geen verschil. Hij moet het rijbewijs wel binnen 3 maanden ophalen, want anders wordt het rijbewijs ongeldig.Wanneer het besluit tot afgifte op of ná 19 januari 2013 wordt genomen, krijgt hij een rijbewijs volgens het nieuwe model (A2). Dan zal hij niet automatisch de hogere categorie – A (onbeperkt) – krijgen.De leeftijdsnormen van voor deze datum gelden wel voor de leerling. Het rijbewijs A2 geeft in dit geval de bevoegdheid om op een motor te rijden van de categorieën A1 en A2. Als hij rijbewijs A (onbeperkt) wil, dan mag hij hiervoor praktijkexamen doen mits hij 2 jaar A2 heeft.Type voertuigen en exameneisen voor het rijbewijs A
A1
Motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.Motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.A2
Motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.A
Motorrijwielen met onbeperkt vermogen en gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.Examens
A1 - theorie- en praktijkexamen vanaf 18 jaar. Vanaf 17 jaar mag rijles worden gevolgd. Het praktijkexamen is tweedelig: afzonderlijk examen voertuigbeheersing en afzonderlijk examen verkeersdeelneming.A2 – alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (met aandacht voor voertuigbeheersing) vanaf 20 jaar en mits 2 jaar in bezit van A1. Anders vooraf gegaan door een toets voertuigbeheersing. A aanvullend – alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (met aandacht voor voertuigbeheersing). Vanaf 22 jaar en mits 2 jaar in bezit van A2.A rechtstreeks – theorie- en tweedelig praktijkexamen (afzonderlijk examen voertuigbeheersing en afzonderlijk examen verkeersdeelneming) vanaf 24 jaar.Bromfietsrijles
Praktijk
Zoals je waarschijnlijk wel weet, moet je eerst theorie behalen voor je praktijklessen mag volgen en binnen één jaar na afgifte van je theoriecertificaat moet je het praktijkexamen hebben behaald.
Tijdens de rijles ga je onder begeleiding van een instructeur – die ook op een bromfiets volgt – de openbare weg op en ligt de nadruk op het rijden binnen de bebouwde kom, het gedrag op kruispunten, het inhalen, je plaats op de weg, het afslaan, de bediening en beheersing van de bromfiets en defensief rijgedrag. De lesindeling is over het algemeen als volgt: Je krijgt groepslessen van 2 uur met een andere cursisten en eventueel 1 uur prive les voor het examen. Heb je nog nooit op een bromfiets of scooter gereden, dan kun je extra een individuele intest doen op een afgesloten terrein of op de openbare weg. Je kunt een uurtje maar ook langer afspreken. Het spreekt voor zich dat je tussendoor extra rijlessen kunt afspreken.
Praktijkexamen
Het praktijkexamen duurt totaal 45 minuten waarvan 25 à 30 minuten rijtijd. Tijdens het onderdeel verkeersdeelneming word je beoordeeld op:
BeheersingVeiligheidRuimtekussenSociaal rijgedragOpvolgen van verkeersregels.Het praktijkexamen vindt waarschijnlijk binnenkort vanaf onze rijschool plaats. Het examen mag niet afgenomen worden op een snorfiets, maar na een voldoende praktijkexamen mag je daar natuurlijk wel op rijden. Het maakt niet uit of je examen doet op een automaat of een schakelbromfiets, je krijgt altijd een volwaardig AM rijbewijs.
De geslaagde bromfietskandidaat mag met zijn rijbewijs AM uiteraard ook een snorfiets of zelfs een brommobiel besturen. Iemand die slaagt voor het examen brommobiel (rijbewijs AM4) krijgt geen bevoegdheid om een bromfiets of een snorfiets te besturen.
Veel gestelde vragen (FAQ)
Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen die wij krijgen.
Heb je desondanks nog vragen bel ons dan gerust.
Moet je eerst je theoriecertificaat halen voordat je mag lessen?
Ja, je mag pas gaan lessen als je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat. Voor het lessen in de brommobiel waarbij de instructeur in de brommobiel zit, omdat hij dubbele spiegels en rem heeft geldt dit niet.
Waar kan ik theorieboeken kopen?
Boeken, cdroms of internettheorie koop je via de rijschool.
Waar kan ik het theorie examen aanvragen?
Het theorie examen reserveer je via de rijschool of via het cbr.
Wat moet je meenemen met het theorie-examen?
De examenoproep; (Deze wordt per email verzonden, let op dit is de definitieve bevestiging)
een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
vanaf 1 maart 2010 ook een pasfoto;
Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?
Precies 1 jaar: dus bijvoorbeeld van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010. In dat jaar kun je dus praktijkexamen afleggen. Lukt dat niet binnen de tijd, dan moet je opnieuw theorie-examen doen.
Voor wie wordt het bromfiets examen ingevoerd?
Voor iedereen die na 1 maart 2010 16 jaar of ouder is en nog niet in het bezit is van een ander rijbewijs.
Ik heb voor 1 maart 2010 mijn bromfietscertificaat gehaald, moet ik nu toch op praktijkexamen?
Nee dat hoeft niet, je kunt tot drie jaar na het behalen van je bromfietscertificaat bij de gemeente je rijbewijs aanvragen.
Met hoeveel leerlingen mag er gelest worden?
Als de opleider de leerlingen volgt mag er met 4 leerlingen tegelijk worden gelest. Zit de instructeur achterop de bromfiets mag er met een leerling tegelijk worden gelest.
Welke categorieën zijn er?
Categorie BROMFIETS en BROMMOBIEL. Onder de categorie bromfiets vallen de voertuigen: bromfiets, snorfiets, scooter, brommobiel, quad en trike. Het praktijkexamen wordt in twee delen gesplitst. Een examen BROMFIETS: voor de bromfiets, snorfiets, scooter. Een snorfiets, quad of trike worden als voertuig niet toegelaten op het examen. Daarnaast is er een examen BROMMOBIEL voor de brommobiel. De geslaagde bromfietskandidaat mag met zijn rijbewijs AM uiteraard ook snorfiets of brommobiel rijden. De kandidaat die slaagt voor het brommobiel examen mag niet op een bromfiets/snorfiets rijden.
Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen brommobielen (waarbij wel een examen moet worden afgelegd) en scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen (waarbij geen praktijkexameneis geldt)?
Gehandicaptenvoertuigen, waaronder scootmobielen, vallen niet onder de categorie bromfiets en zijn niet rijbewijsplichtig.
Moet ik voor het rijden op een Spartamet of electrische fiets ook op examen?
Als de fiets met hulpmotor een kentekenplaat heeft moet u op examen. Een fiets met trapondersteuning heeft geen kentekenplaat, u hoeft dan ook niet op examen.
Welke voertuigen worden niet toegelaten op het examen?
Alleen een bromfiets wordt toegelaten. De snorfiets, een quad en een trike worden niet toegelaten op het examen bromfiets.
Automaat?
Doet de kandidaat examen op een automaat-bromfiets dan mag je ook schakelbromfiets rijden.
BNOR?
Als je binnen vijf jaar vier keer bent gezakt voor het CBR-praktijkexamen is er een andere mogelijkheid om examen te doen. Je doet dan automatisch een nader onderzoek. Dit is een bijzonder examen waarvoor meer tijd beschikbaar is. Dit geldt zowel voor de bromfiets als voor de brommobiel.
Gelden er geschiktheidseisen?
Er gaan voor beide examens geen geschiktheideisen (medische) gelden. De kandidaat hoeft dus geen extra kosten te maken en hoeft geen Eigen Verklaring in te vullen.
Het examen: Hoe ziet het examen er uit?
Praktijkexamen bromfiets (AM2). Het praktijkexamen voor de categorie BROMFIETS zal 45 minuten duren. Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 25 minuten, waarbij de kandidaat wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator volgt de kandidaat op een eigen bromfiets. De opleider mag meerijden op een eigen bromfiets.
Is er een apart deel voertuigbeheersing?
Nee, maar de examinator neemt voertuigbeheersing wel in zijn beoordeling mee. Tijdens de rit beoordeelt hij ook of de kandidaat het voertuig beheerst.
Als ik examen op een automaat doe, mag ik dan op een schakelbromfiets rijden?
Ja, dat mag.
Zijn er kledingeisen?
Er zijn geen kledingeisen. Het CBR adviseert de kandidaat wel om goed beschermende kleding te dragen. Een helm is wel verplicht.
Recensies over NAROX Verkeersbegeleidingen
NAROX Verkeersbegeleidingen wordt door onze klanten beoordeeld met een gemiddelde score van 5 uit 5 (gebaseerd op 2 Recensies).